SHELBY LYNNE – SHELBY LYNNE

De 51-jarige Amerikaanse zangeres en songschrijfster Shelby Lynne werd geboren als Shelby Lynn Moorer en als oudere zus van zangeres Allison Moorer. Hun jeugd was een niet zo aangename tijd voor de zussen want hun vader was een zware alcoholist die zijn vrouw mishandelde. In 1986, toen Shelby 17 jaar was en Allison amper 14 jaar, schoot hun vader hun moeder in een dronken bui dood en hij benam zich meteen daarna zelf van het leven. Dat zo’n gebeuren het verdere leven van de meisjes blijvend heeft getekend is dan ook zeer begrijpelijk, net als het gegeven dat er in hun later opgenomen liedjes soms verwijzingen naar die horrortijd terug te horen zijn.

De debuutplaat van Shelby Lynne als solozangeres dateert van eind 1989 en was “Sunrise” getiteld. Daarna volgden nog veertien andere albums met als laatste in het rijtje het samen met haar zus Allison Moorer opgenomen “Not Dark Yet’” uit 2017 dat door de Britse folkzanger Teddy Thompson werd geproduceerd. De meest succesvolle plaat van Shelby was echter het in 1999 op de platenmarkt verschenen pop- en rockalbum “I Am Shelby Lynne” waarvoor ze een ‘Grammy Award For Best New Artist’ in de wacht wist te slepen, alhoewel dat reeds haar zesde studioplaat was.

Doorheen de jaren evolueerde zij meer en meer van pop en rock naar folk en country waarmee ze een heel ander publiek begon aan te spreken. Twintig jaar na “I Am Shelby Lynne” en vijf jaar na haar laatste soloplaat “I Can’t Imagine” waarop ze enkele liedjes bracht die ze samen met Ron Sexsmith componeerde, volgt nu een nieuwe plaat die ze geen titel gaf en die dus gewoonweg als “Shelby Lynne” op de markt komt.

Daarop staan elf nieuwe songs die meestal zeer sober gebracht worden maar waarin het emotionele aspect een belangrijke rol krijgt toebedeeld in de fragiele en intimistische liedjesteksten die soms ook heel autobiografisch zijn. Voor sommige liedjesteksten werd een beroep gedaan op Cynthia Mort, een scenariste die ook verhalen voor tv-series schrijft en ook de film “When We Kill The Creators” opnam met Shelby Lynne als centrale figuur tijdens de opname van dit album.

Van de tracklijst van “Shelby Lynne” selecteerden we de volgende songs als beste nummers: opener “Strange Things”, het beklijvende “Love Is Coming”, de jazzy ballad “Weather”, het melodieus kabbelende soulvolle liedje “Don’t Even Believe In Love”, pianoballad en single “Here I Am” (zie video) en de korte maar romantische albumafsluiter “Lovefear”. Wat kunnen we tot slot nog meer zeggen dan dat de kwaliteit van alle albums van Shelby Lynne gewaarborgd is, dus geldt dat vanzelfsprekend ook voor deze nieuwe naar haarzelf vernoemde plaat.

(valsam)

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Everso Records / Thirty Tigers

video